Armenski genocid: papa Franjo citirao je Ivana Pavla II. i izazvao oštru diplomatsku reakciju Turske

0
Bila je to misa u Bazilici sv. Petra u Rimu koja je postala udarna vijest svjetskih medija. Hodajući bok uz bok s poglavarom Armenske crkve i s patrijarhom, Papa je opisao masakr nad milijun i više Armenaca kao genocid.
Općenito je prihvaćeno da se radi o “prvom genocidu 20. stoljeća”. Pogodio je vaš armenski narod, prvu kršćansku naciju.
Hoće li ili ne Papa upotrijebiti riječ “genocid” bilo je predmetom mnogih nagađanja.
Od 1915. do 1923. oko 1.5 milijuna Armenaca ubijeni su pod Otomanskim carstvom, kojeg je nasljednica suvremena Turska. Armenci su pljeskali Papinim riječima. Turska dugo poriče genocid, tvrdeći da su i oni bili žrtve sukoba. Papa poručuje da je prihvaćanje povijesne istine dio procesa liječenja povijesnih rana.
“Odbijanjem ili poricanjem zla zapravo činimo da rana i dalje krvari, bez ukazivanja pomoći.” Papa je usporedio armenski genocid s trenutnim progonima kršćana.
Zbog svoje vjere u Krista ili zbog etničkog podrijetla bivaju javno ili potajno ubijani, obezglavljeni, rasapeti, živi zapaljeni ili prisiljeni napustiti vlastite domove.
Misi je nazočio i armenski predsjednik, zajedno s drugim državnim i religijskim dužnosnicima. Nedugo nakon mise, Turska je pozvala na “konzultacije” vatikanskog veleposlanika u Ankari i svojeg veleposlanika pri Svetoj Stolici, kako bi izrazila svoje neslaganje.
Tijekom dvosatne mise po armenskom načinu, Papa je proglasio sv. Grgura iz Nareka crkvenim naučiteljem.
Ivana Pavao II. upotrijebio je riječ “genocid” 2001. god., no nije ju izgovorio na glas. Umjesto toga, bila je umetnuta u dokument kojeg je potpisao tadašnji papa i poglavar Armenske crkve, nakon što su slavili misu zajedno.
Papa emeritus Benedikt XVI. nazvao je ubijanja “velikim zlom i strašnim progonima” u govoru iz 2006., izbjegavajući upotrebu riječi “genocid” (Benedikt se na početku protivio ulasku Turske u Europsku uniju).

Papa Franjo je upotrijebio riječ “genocid”, no citirajući dokument Ivana Pavla II.

“U proteklom stoljeću, naša ljudska obitelj proživjela je tri masovne i neviđene tragedije. Prva, koja se općenito smatra prvim genocidom 20. stoljeća, pogodila je vaš armenski narod.” Središnji dio izjave dolazi izravno iz dokumenta kojeg je potpisao Ivan Pavao II. prije 14 god. Citirajući svojeg prethodnika, papa Franjo još jednom potvrđuje da uvelike drži do kontinuiteta.

Da Franjo nije nazvao ubojstva Armenaca genocidom – osobito tijekom obilježavanja 100. obljetnice – nazočni, uključujući armenskog predsjednika, bi to mogli protumačiti kao promjenu vatikanske politike. Istodobno, Papa nije želio naljutiti Turke više nego što je potrebno, osobito od kada su postali važan saveznik u borbi protiv progona kršćana od strane ISIS-a na Bliskom istoku. Dokaz tomu je citiranje Ivana Pavla II. Zapravo poručuje svima: tu nema ničega novog.

foto: frontpagemag.com

Share.

Comments are closed.