Koliko mijenjanje spolnih partnera i zajednički život prije braka utječu na sretan brak?

0

Nacionalni projekt za brak pri Sveučilištu u Virginiji, u Sjedinjenim Državama, objavio je studiju naslovljenu „Prije ‘Uzimam’“ o povezanosti bračne stabilnosti i sreće sa spolnom aktivnošću parova prije braka. „Čini se da je važno što ljudi čine prije braka“ – ustvrdili su doktori Galena Rhodes i Scott Stanley u istraživanju.

Prema njihovim rezultatima, parovi koji su lako mijenjali spolne partnere, zajedno živjeli prije braka ili čak imali više spolnih iskustava s različitim ljudima u svojem životu – imaju manje šanse da ostanu u sretnom braku. Vjerojatnije je da će „osobe koje su imali više romantičnih iskustava“ imati i manje kvalitetan brak u usporedbi s osobama „s manje kompliciranom romantičnom poviješću“ – ističu Rhodes i Stanley.

Isto vrijedi i za kohabitaciju – zajedničko življenje prije braka – što može „stvoriti određenu inerciju koja može otežati prekid, ako dođe do toga“. Stoga, umjesto da prekinu ako se pokazalo da nisu dobar par – vjerojatnije će ostati zajedno u nekoj vrsti nezdrave paralize. Vjerojatnije je da će parovi koji kohabitiraju ući u nesretan brak nego li prekinuti zajednički život – objašnjavaju istraživači.

Općenito, parovi koji sa spolnim odnosima čekaju, izvješćuju o većoj razini bračne kvalitete – ističu nadalje, dodajući da spolna aktivnost u vezama, osobito u raznim fazama – ima posljedice na brak. Osobe koje su imale odnose samo sa svojim supružnikom imaju znatno veću vjerojatnost za sretan brak nego li osobe koje su imale odnose s više partnera.

mir.hr/hr.radiovaticana.va

foto: freeallimages.com

Share.

Comments are closed.