MILOSRĐE, obilježje pape Franje

0

Papa Franjo želio je jubilej milosrđa (18. 12. 2015. – 20. 11. 2016.) kako bi svijetu pokazao neizmjernu Kristovu ljubav. U ovoj Svetoj godini Papa će simboličnim gestama doprijeti do “periferija” čovječanstva i dati osoban primjer blizine i skrbi za siromašne.

Štoviše, tema milisrđa obilježava cijeli Bergogliov pontifikat. Odmah se valja prisjetiti gesla u njegovom grbu, koje je nadahnuto evanđeoskim prizorom poziva Mateja i o čemu je u svojim propovijedima govorio Beda Časni: miserando atque eligendo (u ljubavi ga izabra). Radi se o predanju božanskom milosrđu, što posebno dolazi do izražaja u papinom životu i duhovnom rastu. U dobi od 17 god., poslije jedne ispovijedi, osjetio je u srcu Božje milosrđe, koje ga je pozivalo na nasljedovanje primjera sv. Ignacija Loyolskog.

Papino naučavanje obiluje govorima o milosrđu i opraštanju, o pouzdanju u Božju ljubav koji zaboravlja grijehe svoje djece. Vrhovni svećenik neprestano poziva na ispravno shvaćanje Isusa Krista: on je pastir pun milosrđa koje ne osuđuje, već oprašta. Stoga, Papa traži i od ispovijednika da još više budu milosrdniji u suretima s pokornicima i da suosjećaju s njima, kao otac koji ne osuđuje.

Nicola Gori (L’Osservatore Romano)

Share.

Comments are closed.