Naslovnik oporuke posljednje bosanske kraljice dolazi u Sarajevo

0

Nakon 12 godina, u Bosnu i Hercegovinu stiže rimski prvosvećenik: papa Franjo objavio je da će 6. lipnja 2015. posjetiti Sarajevo. To je još jedna potvrda da Sveta Stolica posebno brine za katolike koji se nalaze u teškim i specifičnim okolnostima. Država s kojom dijelimo najdužu granicu i gdje stoljećima žive Hrvati, jedan od konstitutivnih naroda: tako blizu, a opet tako daleko.

Jedan smo narod, narod koji se stoljećima borio za svoje pravo i svoju opstojnost. Povijesne prilike činile su od Hrvata u Bosni i Hercegovini prave umjetnike preživljavanja i opstanka. Velik doprinos očuvanju hrvatskog bića na tim prostorima dali su franjevci. No, unatoč svim nastojanjima političkih i crkvenih predstavnika stvarnost Hrvata u BiH je više nego zabrinjavajuća: pitanje obnove i povratka, iseljavanje mladih, siromaštvo, participacija u radu javnih i državnih tijela, odnosi s muslimanima i Srbima itd. Narod kojem je prisjela hrana iz bosanskog lonca, po deytonskom receptu.

Papin posjet stavit će barem na jedan dan BiH i Sarajevo u fokus svjetske javnosti. Svijet će još jednom čuti o katolicima i Hrvatima u tom napaćenom dijelu Europe. Papa će zasigurno snažno potaknuti ekumenska nastojanja s pravoslavnim Srbima, kao i dijalog s muslimanima. I danas se za Bosnu može reći da je “bačva baruta”, pa je jasno da je neophodan i važan doprinos vjerskih zajednica na putu mira i stabilizacije. Sveti otac je svjestan da nema nikakvog ekumenizma i dijaloga bez katolika, koji su u tom dijelu Europe od osobitog interesa za Katoličku crkvu. U tom smislu nije upitna podrška Vatikana europskim integracijama BiH, što će barem malim dijelom spriječiti veliko iseljavanje Hrvata, ali i potaknuti povratak – osobito na područje Republike Srpske.

Sarajevo je mjesto gdje se spaja Istok i Zapad, mjesto u kojem danas živi 10 tisuća katolika. Grad koji pamti strahote rata i vapi za novom i boljom budućnošću. Grad koji je zaslužio da mu Zapad pruži ruku pomirnicu, bez fige u džepu. Ovo se odnosi i na Hrvatsku. Zapadno eksperimentiranje s Bosnom i Hercegovinom mora završiti. Oporuka posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić i danas obvezuje rimskog prvosvećenika, koji dolazi otvorena srca učvrstiti svoju braću i sestre u vjeri.

foto: oslobodjenje.ba

Share.

Comments are closed.