Predsjednica Grabar-Kitarović na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu. Donosimo cijelo predavanje

0

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje na temu „Žene u politici, izazovi u globaliziranom svijetu“ na Papinskom sveučilištu Antonianum. Na početku skupu su se obratili s. Mary Melone, rektorica Sveučilišta, kardinal Angelo Sodano, dekan Kardinalskog zbora, i Nj. E. Filip Vučak, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici.

Na početku predavanja, Predsjednica Republike čestitala je sestri Mary Melone na imenovanju za prvu rektoricu Papinskog sveučilišta Antonianum.

„S velikim interesom pratim poruke pape Franje o važnoj ulozi žene, ne samo u svakodnevnom životu Crkve, nego i u uključivanju žena u tijela Rimske kurije“, istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako papa Franjo daje novi poticaj duhu Crkve.

Predsjednica Republike se u svom predavanju osvrnula na osobna iskustva  koja je stekla na ranijim dužnostima koje je obnašala te istaknula kako je zadaća muškaraca i žena u politici da se uključe u eliminaciju svih uzroka neravnopravnosti žena. Postignut je značajni napredak u promicanju jednakosti spolova, ali  žene se i danas, na različite načine, suočavaju s diskriminacijom i  predrasudama.

Dodala je kako je sudjelovanje žena u politici danas postao globalni politički fenomen i kako su žene sve spremnije prihvatiti političku odgovornost i uključiti se u politički život.

„Žene su postale svjesne kako je njihov prilog općemu dobru, miru, sigurnosti, ljudskim pravima i socijalnoj pravednosti nezamjenjiv. Budući da su to ujedno i naši zajednički izazovi i vrijednosti, uložit ćemo znanje i snage da zajedno radimo na poboljšanju položaju žena, a time i na boljitku svijeta“, zaključila je na kraju predavanja Predsjednica Republike.

Osim spomenutih, predavanju su nazočilo nekoliko članova diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici te mnoštvo hrvatskih svećenika, redovnika, redovnica i studenata.

Predavanje Predsjednice RH (english) možete preuzeti OVDJE.

mir.hr/predsjednik.hr

Share.

Comments are closed.