Sekularni poučak: “Kriste, blagoslovi ovaj dom” na ulaznim vratima dvorca njemačkog predsjednika

2

Sigurno će mnogima u Hrvatskoj promaknuti detalj na ulaznim vratima predsjedničkog dvorca Bellevue u Berlinu. Radi se o natpisu “20*C+M+B+15” (na fotografiji zaokruženo plavom bojom). Znak su kredom ispisali pjevači božićne zvijezde. Oni su članovi župne zajednice, često ministranti ili drugi mladi iz zajednice. Svoj pohod po župi započinju liturgijskim slavljem u crkvi. Oni koji ih primaju, zajedno s njima pjevaju božićne pjesme i izgovaraju blagoslovnu molitvu. Potom blagoslovljenom kredom na ulaznim vratima ispisuju tradicionalni blagoslov C+M+B s odgovarajućom godinom. Blagoslov je sakramental Crkve. Postoje i odrasli pjevači božićne zvijezde, a običaj je živ u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i južnom Tirolu. C+M+B znači Christus mansionem benedicat (Kriste, blagoslovi ovaj dom).

Njemački predsjednik poštuje tradiciju svoje zemlje, njegujući ljubav prema religioznim osjećajima većine građana Savezne Republike Njemačke. Dežurna piskarala i tumači sekularnog načela jedne državne zajednice morali bi hitno održati predavanje predsjedniku Gaucku; a mogu koristiti nacrte svih natpisa i predavanja koja su održali hrvatskoj predsjednici zbog blagoslova na Pantovčaku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je bila u nastupnom posjetu SR Njemačkoj. U Berlinu ju je primio njemački kolega Joachim Gauckom i kancelarka Angela Merkel. Hrvatska je predsjednica dočekana s državničkim počastima u dvorcu Bellevue, sjedištu njemačkog saveznog predsjednika. Nakon što se u predvorju dvorca upisala u knjigu gostiju, zajedno sa svojim njemačkim domaćinom u dvorištu dvorca izvršila je pregled počasne postrojbe. Nakon izvođenja himni, dvoje šefova država pozdravili su se sa skupinom školske djece koja su mahala hrvatskim i njemačkim zastavama.

foto: predsjednik.hr

 

Share.

2 komentara

    • ne radi se ni okakvom photoshopu, provjerite sve moguće izvore i druge fotografije predsjedničkih primanja u Berlinu…