Umro posljednji rođak Anne Frank

0

Posljednji živući rođak Anne Frank, glumac Buddy Elias umro je u 89. godini, objavila je Zaklada Anne Frank.

Buddy Elias bio je čelni čovjek te zaklade i odgovoran je za publiciranje Dnevnika Anne Frank i njegovu adaptaciju u niz kazališnih komada i filmova. Kao cjeloživotni promicatelj nasljeđa Anne Frank, Buddy Elias proveo je godine držeći predavanja i dajući intervjue o holokaustu i svojoj rođakinji.

“Doći će vrijeme kada ćemo ponovo biti ljudi, a ne samo Židovi”, bio mu je omiljeni citat iz dnevnika, otkrio je u razgovoru za Der Spiegel prije tri godine.

Rođen 1925. u Frankfurtu, Elias je prvih šest godina života proveo s rođakinjama Annom i Margot Frank. Godine 1931. s obitelji je emigrirao u Švicarsku.

Anna ga je često spominjala u svom dnevniku. Zamišljala je, među ostalim, kako idu zajedno na klizanje.

Obitelj Anne Frank bila je jedna od desetaka tisuća židovskih obitelji koje su nakon Hitlerova dolaska na vlast tridesetih godina 20. stoljeća izbjegle iz zemlje. Obitelj se skrasila u Amsterdamu, ali nakon nacističke okupacije Nizozemske bili su prisiljeni skrivati se u kući. Nakon dvije godine skrivanja, obitelj Anne Frank je 1944. godine otkrivena i deportirana u logore. Otac Otto i mati Edith poslani su u Auschwitz, a Margot i Anna u Bergen-Belsen.

Anna i Margot umrle su vjerojatno od tifusa u ožujku 1945., nekoliko tjedana prije nego što su Britanci oslobodili logor. Margot je bilo 19, a Anni 15 godina. Majka im je dva mjeseca prije stradala u Auschwitzu, a otac je jedini član obitelji koji je preživio holokaust.

mir.hr/ezadar.hr

foto: biography.com

Share.

Comments are closed.