Upoznajte 10-godišnjakinju koja se nedavno upisala na fakultet

0

Na prvi pogled Esther Okade izgleda kao obična 10-godišnjakinja. Voli se odijevati kao njezini omiljeni likovi iz serija, igrati s Barbikom i ići u park ili kupovinu. Ono što ovu britansko-nigerijsku djevojčicu čini posebnom je činjenica da će uskoro diplomirati na sveučilištu. Esther, iz grada Walsalla, jedna je od najmlađih engleskih studenata. Nadarena 10-godišnjakinja upisala je Sveučilište u siječnju i već je najbolja u razredu, a nedavno je riješila 100% jedan ispit.

Tako je zanimljivo. Učim područje matematike koje mi se posebno sviđa – teorija, kompleksni brojevi i sl. Želim završiti smjer u dvije godine. Želim u 13. god. imati diplomu iz financija. Želim imati vlastitu banku s 15 god., jer volim brojeve i ljude, a to je jedan od načina da im pomognem.

U slučaju da ljudi pomisle da su je roditelji prisilili da se upiše na sveučilište mnogo ranije, Esther to snažno opovrgava: “Zapravo sam željela početi sa 7 god. No moja bi mi majka govorila da sam još mlada i da pričekam”. Nakon tri godine čekanja, njezina majka Efe konačno je pristala na zamisao.

Nije se samo zadovoljila pomicanjem granica upisom na fakultet sa samo 10 god.: Esthera piše i niz priručnih knjiga iz matematike za djecu pod nazivom “Yummy Yummy Algebra”. U međuvremenu, njezini roditelji su osnovali zakladu u Nigeriji, a trenutno rade na izgradnji prihvatilišta i osnovne škole u području odakle i sami potječu. Školu su nazvali “Shakespearova akademija” i nadaju se da će je otvoriti do rujna.

izvor: edition.cnn.com

foto: telegraph.co.uk

Share.

Comments are closed.