Akcija “40 dana za život”: U Šibeniku spašeno nerođeno dijete. Šef ginekologije kaže da je lakše činiti pobačaj na embriju jer još nema razvijene udove

0

Ispred mnogih hrvatskih bolnica održava se akcija „40 dana za život“. Katolici su odlučili na vidljiv način iskazati svoju ljubav prema životu, što prezentiraju okupljanjem, natpisima, molitvom i sl. Korizma je prigoda da se mnoge ljude dobre volje, osobito majke, potakne na veću zauzetost u obrani nerođenog života. Osobno mislim da zadnja linija obrane nikada ne smije postati prva linija obrane. To znači da katolici u Hrvatskoj – zajedno sa svećenstvom – mogu i trebaju učiniti mnogo više za majke, očeve i nerođenu djecu. Ne samo katolici! Socijalna država prepoznaje da hrvatski narod sigurno korača prema demografskoj propasti, pa se i ne usudim zamisliti demografsku kartu Europe za 500 god. Što čine ministarstva i narodni zastupnici u Hrvatskom saboru, osim što serijom zakona pogoduju sve više „kulturi smrti“.

Prijateljica me obavijestila da se i u Šibeniku organizira akcija. Angažirani vjernici odlučili su podsjetiti majke, očeve i društvo da je ljubav prema životu imperativ suvremenog svijeta, a pobačaj je čin izdaje Boga i čovjeka. I uistinu dobra vijest: jedna majka je odustala od pobačaja, čak nije predigla već uplaćeni novac. Medicinska sestra s odjela izjavila je da se još nikada nije dogodilo da je nekomu „propao“ novac (navodno se radi o 2.500 kn). Aktivisti su – prema informacijama koje imaju – sigurni da su svojom nazočnošću ispred Opće bolnice u Šibeniku potaknuli ovu ženu da rodi zečeto čedo. Vjerujemo da će ona uistinu zavoljeti život i na svijet donijeti neponovljivo ljudsko biće. I prije njezinog kraja, možemo reći da je akcija uspjela – urodila je najvećim plodom!

Lijevo-liberalni šibenski portal donosi vijest o katoličkoj akciji, kao i stav dr. Nikice Živkovića, šefa ginekologije. Akademski građanin i branitelj života po struci u svojoj izjavi pokušava uspostaviti ravnotežu između katoličke većine i slobode odlučivanja u demokratskoj državi. Gdje je istina?

Evo nekoliko „zanimljivih“ izjava dr. Živkovića:

1) Svaka žena ima – prema ljudskom zakonu – pravo na pobačaj. Svako začeto ljudsko stvorenje – prema Božjem i ljudskom zakonu – ima pravo na život!

2) Vjernici imaju pravo javno izražavati svoje mišljenje. Baš kao što homoseksualci paradama izražavaju svoje. Doktor na istu razinu stavlja zalaganje za život i parade koje se zalažu za protunaravne veze iz kojih ne može nastati bilo kakav život. Živimo u demokraciji, demokraciji koja više ljubi psa negoli nerođeno dijete.

3) Na kraju je sve na individualnoj odluci žene. Doktore, grdno se varate: pobačaj se tiče majke, oca, obitelji i cijeloga društva. Pobačaj je zlo koje direktno i indirektno donosi bol u životima mnogih ljudi i ne tiče se samo žene! Znamo da svakoj konačnoj odluci prethode mnoge odluke, savjeti i poticaji.

4) Zametak star do deset tjedana zove se embrij koji još nema razvijene udove pa je za liječnika uvijek manja trauma raditi pobačaj u toj fazi. Moglo bi se lako zaključiti da doktor sudi prema vlastitim dojmovima. Jasno je da život nastaje u trenutku začeća (o tom se ne vode rasprave na ozbiljnim učilištima i u ozbiljnim bolnicama), pa nikakvi dodatni kriteriji ne dolaze u obzir. Ako su danas kriterij razvijeni udovi, sutra bi to mogli postati zubi ili prve riječi.  

5) Žene, koristite kontracepciju, kontracepcija je dobra jer te neće dovesti u poziciju da radiš pobačaj. Iz doktora progovara pravi materijalist, koji kontracepciju vidi kao siguran put protiv pobačaja, a to nije istina. Žene i muškarci, ne dajte se zavarati. Zaslužujete mnogo više od kontracepcije. Zaslužujete ljubav!  

Danas se na šibenskoj ginekologiji 7 od 9 doktora poziva na institut priziva savjesti. Možemo dodati da je akcija „40 dana za život“ na području Šibensko-kninske županije organizirana i u Kninu, ispred Opće bolnice Hrvatski ponos.

Embrij nije tek nekakav oblik ljudskog života, nego je individualni oblik ljudskog života, to je individua ljudske vrste. Ova tvrdnja temelji se na jedinstvenosti genskog naslijeđa; na autonomiji njegovih metaboloških procesa u odnosu na majku; na činjenici da posjeduje nutarnju težnju ka postizanju pune zrelosti. U trenutku oplodnje jajne stanice nastaje novi život koji nije ni očev niti majčin, nego je novo ljudsko biće koje se samostalno razvija. Embrij ima ontološki status osobe.

foto: infovodice.com

Share.

Comments are closed.