Sekularna država: od kanadera do božićnih jaslica

0

Nakon blagoslova Ureda predsjednice RH na Pantovčaku javili su se dežurni tumačitelji nauka Katoličke crkve i čuvari sekularnosti države. Nekoliko dana poslije bilo je jasno da postoje četiri struje, odnosno četiri tumačenja “delikta” s Pantovčaka:

1) Predsjednica koja je pozvala svećenika i zajedno s njim molila, bez ikakve pompe i komentara;

2) dio svećenika koji smatraju da je prekršen protokol, jer to po službi dopada mons. Jurja Jezerinca, vojnog ordinarija;

3) poneki novinari i dežurni čuvari načela sekularne države, koji u blagoslovu ne vide nikakav smisao; štoviše drže ga uvredom za sekularnu državu;

4) gosp. Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, smatra da je kanader trebao nadletjeti Pantovčak blagoslovljenom vodom.

Da ne bismo bili suvremeni farizeji i ispitivali dogmu i moral gđe. Predsjednice, zadržat ćemo se na činjenici da je prije i za vrijeme kampanje jasno iskazivala svoje vjerničko opredjeljenje – pripadnost Katoličkoj crkvi. Nakon pobjede i dolaska na Pantovčak poziva svećenika fra Jozu Zovka, hercegovačkog franjevca. Fra Jozo je blagoslovio Ured i Predsjednicu. Blagoslov se zaziva prvenstveno na ljude, da svojim djelovanjem na zemlji proslave Boga, koji će ih obdariti nebeskim darovima.

Izbaciti Boga iz javnog i političkog života matrica je koja se nalazi u temelju svakog istupa protivnika blagoslova. Još danas snažno odzvanjaju riječi pape Benedikta XVI. iz Edinburgha – izgovorene pred kraljicom Elizabetom II.: izbaciti Boga znači riskirati tektonski poremećaj u društvu, pa čak i diktaturu. Njemački Papa dobro je znao o čemu govori.

Dok je država gospodarski na koljenima, a mnoštvo mladih iseljava, blagoslov Ureda postao je top tema i prigoda da se još jednom udari po Crkvi. Nitko se nije sjetio tražiti od Službe za informiranje nije li možda fra Jozo dobio koju kunu za svoj angažman? Dežurni tumači zaboravljaju da se u Hrvatskoj iz godine u godinu raspravlja tko je pozvan na Molitveni doručak s predsjednikom SAD-a. Baš me zanima kako tumače raspelo u münchenskoj sudnici, koje je dočekalo Perkovića, Mustača i Nobila. Ili zašto nisu reagirali na božićne jaslice, koje uredno krase bor na Pantovčaku.

Licemjerje, rekli bismo. Blagoslov nije privatna stvar, a vjera još manje! Dobronamjerno čeljade prepoznat će u religioznim osjećajima svojih sugrađana prigodu da se i po njihovim iskrenim uvjerenjima država oplemeni, na korist pojedinca i zajednice.

Share.

Comments are closed.