Čin hrabrosti i odgovornosti

0

Na današnji dan 2013. godine papa Benedikt XVI. napustio je Vatikan i povukao se u Castel Gandolfo, gdje je točno u 20:00 sati prestao obnašati vrhovnu vlast u Katoličkoj crkvi. Svoje povlačenje s mjesta ordinarija najavio je 11. veljače 2013. na redovitom konzistoriju kardinala. Vijest je odjeknula svijetom: prvi put nakon nekoliko stoljeća jedan papa se povlači. Krenula su nagađanja i spekulacije oko Papinog povlačenja. On sam navodi da ga napušta tjelesna snaga – snaga koja me je u posljednjih nekoliko mjeseci napustila do te mjere da moram priznati da ne mogu više adekvatno vršiti službu za koju sam zadužen. Iz tog razloga, posve svjestan ozbiljnosti ovog čina, s punom slobodom izjavljujem da se odričem službe Rimskog Biskupa, nasljednika Svetog Petra, koju su mi povjerili kardinali 19. travnja 2005, i to tako da od će od 28. veljače 2013, u 20:00 sati, Sveta Stolica u Rimu, stolica Svetog Petra, biti slobodna i sazvat će se Konklava koja će izabrati novog vrhovnog poglavara Crkve na koju će biti pozvani oni u čijoj je to nadležnosti. 

Skromni čovjek, vrsni teolog i razboriti pastir hrabrim činom povlačenja pokazao je cijelom svijetu odgovornost prema Katoličkoj crkvi. Njegov čin ljubavi dao je snažan vjetar u leđa svim pastirima Crkve i angažiranim vjernicima laicima: realno procijeniti svoje mogućnosti vrlo je važno za dinamičan život zajednice Kristovih vjernika. U trenucima kada su oči svjetske javnosti uprte u nj, Sveti otac poručuje: Ja sam jednostavno hodočasnik koji započinje posljednju etapu svog hodočašća na zemlji.

U travnju 2005. godine, nakon smrti Ivana Pavla II., karinal Joseph Ratzinger postao je papa. Izabran sa 78. godina, kardinal Ratzinger bio je jedan od najstarijih izabranih papa u povijesti. Benedikt XVI. bio je 265. poglavar Katoličke crkve i šesti papa Nijemac u povijesti.

foto: formiche.net

Share.

Comments are closed.