Ekskluzivno: Dubrovnik sljedeći tjedan organizira interventni uvoz ogromne količine pijeska iz Afrike

0

Sljedeći tjedan Grad Dubrovnik mogao bi organizirati interventni uvoz pijeska iz Afrike, kako bi nojevi imali gdje zabiti svoje glave i bezbrižno nastavili uživati u ljepoti sunca. No, krenimo redom.

Pravomoćno osuđeni Andro Vlahušić kandidat za gradonačelnika – sažetak je hrvatske stvarnosti i budućnosti. Bez zrnca moralne odgovornosti i korektnosti prema građanima Dubrovnika, ali i prema cijeloj Hrvatskoj! Pravomoćna presuda za nezakonito pozajmljivanje novca nekima je očito odskočna daska da se još jače i glasnije bore za udio u vlasti i časti.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 5. veljače 2015. raspisani su prijevremeni izbori za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenika općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci.

Izbori su održani u nedjelju, 8. ožujka 2015. Na izborima za gradonačelnika Grada DUBROVNIKA niti jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova – više od 50% glasova birača koji su glasovali. U drugom krugu glasovanja izbor se obavlja između dva kandidata s najvećim brojem glasova:

1. mr.sc. ANDRO VLAHUŠIĆ, dr.med. (dobio 7.354 glasova ili 38,90 %)

2. MATO FRANKOVIĆ ( dobrio 5.454 glasova ili 28,85 %)

Drugio krug prijevremenih izbora održat će se u nedjelju, 22. ožujka.

HNS-ovac Andro Vlahušić poručio je kako neće odustati od ponovne kandidature za dubrovačkog gradonačelnika na prijevremenim izborima, istaknuvši kako ima potporu svoje stranke i Vesne Pusić, usprkos pravomoćnoj osuđujućoj presudi Vrhovnog suda u aferi Šipan, za koju kaže da je poštuje.

Sa splitskog Županijskog suda doznaje se da je Vrhovni sud potvrdio nepravomoćnu presudu splitskog suda iz prosinca 2012. u svemu osim u duljini kazne – Vlahušić je zbog zlouporabe položaja i ovlasti osuđen na šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od godinu dana. Presudom Županijskog suda je, naime, Vlahušiću dosuđeno godinu dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a njegov tadašnji koalicijski partner Pero Vićan, kojemu je kazna također preinačena u šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, dobio je tada deset mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

Prema pravomoćno potvrđenim navodima tužiteljstva, Vlahušić je Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje nezakonito pozajmio milijun kuna javnog novca preko Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), a na ime akontacije za prihod od prodanih karata za dubrovačke zidine kojima upravlja DPDS. Kad je afera došla u medije, Vićan je novac vratio, a Vlahušić je tvrdio kako mu je dokument o pozajmici podmetnut na potpisivanje.

Komentirajući presudu Vrhovnog suda, Vlahušić je rekao kako vjeruje da su pravomoćna presuda za aferu Šipan, pokretanje Uskokove istrage u aferi Revelin, koje je potvrđeno u ponedjeljak, kao i skorašnji prijevremeni izbori u Dubrovniku, slučajnost jer “duboko vjeruje u državu koja je pravna i u kojoj nema slučajnosti”. Za njega je važno, dodao je, kako je odluku Vrhovnog suda primio kao “slobodan čovjek”, a ne gradonačelnik Dubrovnika.

“Ne opterećujem nikoga, nitko me ne može pozivati da dam ostavku. Ja sam slobodan čovjek i radim što hoću. Poštujem odluku Vrhovnog suda, ali naglašavam, propust sam napravio jer sam vjerovao suradniku Peru Vićanu koji je cijelo vrijeme šutio”.

Što poželjeti Dubrovčanima i Hrvatskoj uoči ponovljenih izbora – neka nam bude onako kako izabiremo.

mir.hr/direktno.hr

foto: nrcc.org

Share.

Comments are closed.