I roditelji Svete Male Terezije uskoro će biti proglašeni svetima

0

Papa Franjo proglasit će svetima blaženog Louisa i Zelie Martin, roditelje sv. Terezije iz Lisieuxa (Sveta Mala Terezija), tijekom Opće biskupske sinode o obitelji u listopadu.

Bl. Louis i Marie Zelie Guerin Martin vjenčali su se 1858. Imali su 9 djece, no četvero ih je umrlo nedugo nakon rođenja. Petoro koji su preživjeli – uključujući sv. Tereziju  – postali su redovnici. Zelie Martin je umrla od raka 1877. u 45. god. života, a njezin muž je umro 1894. u 70. god. Par je proglašen blaženima 2008. Vjeruje se da su oni prvi roditelji nekog sveca proglašeni blaženima, čime se željela naglasiti uloga roditelja u ljudskom i duhovnom odgoju njihove djece.

Prema uobičajenim vatikanskim procedurama, prije kanonizacije papa mora priznati čudo koje se dogodilo po zagovoru ovih blaženika. Očekuje se da će dekret o tom biti potpisan prije Uskrsa. Prema mrežnoj stranici svetišta u Lisieuxu, proučava se čudo na djevojčici iz biskupije Valencia, Španjolska. Rođena prerano i s mnogostrukim komplikacijama opasnim po život, Carmen je pretrpjela veliki izljev krvi u mozak, što joj je moglo prouzročiti nepopravljiva oštećenja. Njezini roditelji molili su za zagovor par blaženika. Malena djevojčica je preživjela i sada je zdrava.

Papa Franjo posebno je pobožan sv. Tereziji. Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa u Argentini običavao je u svojoj knjižnici držati sliku ove francuske karmelićanke iz 19. st. Kada bi imao kakav problem zamolio bi sv. Tereziju “ne da ga riješi, nego da ona uzme problem u svoje ruke i pomogne mu ga prihvatiti”. Prije otvaranja Izvanredne opće biskupske sinode o obitelji u listopadu 2014., papa Franjo je iskazao poštovanje relikvijama sv. Terezije, njezinih roditelji i drugog para. blaženih Luigia i Marie Beltrame Quattrocchi – njihove su relikvije bile donesene u Rim kako bi se pred njima molilo za vrijeme sinode o obiteljskom životu.

izvor: ncronline.org

Share.

Comments are closed.