Iskustvo pape Franje nakon izbora za 266. poglavara Katoličke crkve

0

Poznati američki novinar i poznavatelj crkvenih zbivanja, John L. Allen Jr., prepričao je u svojoj knjizi nešto što do sada nije prošlo kroz medije, a od velike je važnosti. Naime, jedan prijatelj pape Franje, kardinal iz Latinske Amerike koji nije htio da mu se spominje ime, prepričao je njihov zanimljiv susret tijekom Božića 2013. godine u domu Svete Marte u Vatikanu.

Obojica su se poznavali dosta dugo, posebno kada je Bergoglio bio nadbiskup Buenos Airesa. Tijekom tih petnaest godina Bergoglio je, kako se i danas još vidi, bio posebno privržen siromašnima te je živio posve jednostavno. No, tijekom njegove službe prijatelji su ga opisivali kao čovjeka stidljivog po karakteru, a kritičari su govorili da je u rijetkim javnim nastupima bio dosadan.

Ti nisi onaj isti čovjek iz Buenos Airesa“, rekao je kardinal svome dugogodišnjem prijatelju papi Franji. “Što ti se dogodilo?”

“One noći kada sam bio izabran za papu, imao sam iskustvo Božje blizine, koje mi je donijelo veliki osjećaj unutarnje slobode i mira i taj me osjećaj nikada nije napustio”, prepričao je kardinal ono što mu je papa Franjo odgovorio tijekom susreta.

Slična se epizoda može pronaći i kod sv. Ivana Pavla II., koji je duboko vjerovao da je Gospa spriječila najgore kod atentata na Trgu sv. Petra, 13. svibnja 1981., upravo na njezin dan – na blagdan Gospe Fatimske.

Ova svjedočanstva govore o Božjoj prisutnosti i blizini koju su ova dvojca nasljednika sv. Petra posebno iskusila. Dakle, papa Franjo je katolik, koliko god neki živjeli u strahu od promjena ili krivo interpretiranih i prenesenih riječi i akcija, koje posebno dolaze sa naslovnih stranica main-stream medija.

Mario Trifunović

foto: splendorofthechurch.com.ph

Share.

Comments are closed.