Izbor generalnog ministra 21. svibnja prije podne i audijencija kod Pape

0

Razgovor s fra Williamom Shortom, OFM

Tajnikom Generalnoga kapitula Reda Manje braće 2015.

 Što se radi na Generalnom kapitulu?

Fra William:  To je dobro pitanje, osobito stoga jer mnoga braća nemaju iskustvo sudjelovanja na Generalnom kapitulu. Traje gotovo mjesec dana (10. svibnja – 7. lipnja 2015.), i svaki tjedan ima svoju posebnost.

 Na primjer?

Fra William:  Prvi tjedan sastoji se u slušanju izvješća Generalnoga ministra i ureda Kurije. U isto vrijeme pruža kapitularcima mogućnost da izmjene dojmove u različitm skupinama organiziranim po jezicima, da upoznaju imena kandidata za različite službe.

Koliko će jezičnih skupina biti?

Fra William:  To će odlučiti sama braća kapitularci, a mi ćemo nastojati organizirati jednu ili dvije grupe talijanskog, španjolskog i enegleskog jezika, a uz to po jednu grupu francuskog, portugalskog, poljskog i hrvatskog jezika i možda još neku drugu.

 Što se događa u 2. tjednu?

Fra William:  Taj tjedan je za raspravu Instrumentum laboris, dokumenta koji je pripravljen prijedlozima braće iz svih jedinica Reda. Tada su i preskrutiniji za različite službe, i izbori.

Kad će biti izbor generalnoga ministra?

Fra William:  Sukladno sadašnjem programu dogodit će se 21. svibnja prije podne. Zatim će biti izbori vikara, u petak, i definitora, u subotu. Tako ćemo svetkovinu Duhova slaviti zajedno s novom upravom Reda u Porcijunkuli.

A poslije izbora?

Fra William:  Ostaje nam strpljiv i založen posao potvrđivanja zakonodavstva (npr.  promjene Generalnih statuta), potvrđivanje ili ne prijedloga pristiglih od braće i od jedinica Reda prije Kapitula, i  naznačivanje Redu puta što ga treba prijeći u sljedećih šest godina.

Postoji li i neki ritam molitve za vrijeme Kapitula?

Fra William: Da, zasigurno. Za trenutke od veće važnosti, kao što je otvaranje i zatvaranje Kapitula, za nedjelju Duhova, imamo zajedničko euharistijsko slavlje u Bazilici Porcijunkuli. Svagdanima različite grupe mole zajedno u jezičnim skupinama i, izmjenjujući se, slave sv. misu u kapelici Porcijunkuli. Predviđeni su također momenti molitve u Sv. Damjanu, u Sv. Klari i u Bazilici sv. Franje.

I neki rekreativni momenti?

Fra William:  To na generalnim kapitulima nikada ne nedostaje. Različte nacionalne ili jezične skupine organiziraju glazbene trentuke za vrijeme večernje rekreacije. Imamo u programu glazbeni koncert koga će animirati različita braća glazbenici i pjevači. Bit će prilike i za neki izlet (La Verna, Greccio).

Hoće li papa Franjo primiti braću kapitularce?

Fra William:  Radosni smo što nam je Sveti Otac dopustio audijenciju za vrijeme trećega tjedna Kapitula. Sad se trebamo organizirati, osigurati autobuse i ručak za 150 braće!

Svima vama u Tajništvu najbolje želje i uspješan rad!

Fra William:  Hvala! Želim zamoliti sve čitatelje da mole za sretan ishod Kapitula.

Fraternitas no. 221 (3. 2015.)

——

(Iz Provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu po pravu na Generalnom kapitulu sudjeluje fra Joško Kodžoman, provincijal.)

 

Share.

Comments are closed.