Kardinal Stepinac više nije u društvu diktatora Tita!

0

Uklanjanje biste Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednice – malen korak za Kolindu, velik za Hrvatsku. Mogli bismo tim riječima opisati revoluciju na Pantovčaku, čime je započelo ispisivanje nove stranice hrvatske povijesti. Ovaj simboličan potez predsjednice Grabar-Kitarović dao je snagu svim hrvatskim nastojanjima da borba za cjelovitu istinu nikada ne prestaje te je kao takva preduvjet zdrave budućnosti.

Ta povijesna istina može se sažeti u rečenicu “Tito je diktator“. To je diktator čija je bista do nekidan resila Pantovčak, upravo uz bistu kardinala Stepinca. Koje li ironije povijesti – tlačitelj i potlačeni, krvnik i žrtva u istom redu. Slika je to hrvatske stvarnosti, koja se desetljećima suočava s poteškoćom čišćenja memorije. Hrvatsko narodno biće, malobrojno na nebu iznad Europe, dopušta si luksuz podvojenosti i dvostrukih kriterija – takav perfidan i u sebi do kraja izopačen sustav generirao je i još će u sebi generirati mnogo nerazumijevanja, nepravde, sukoba, korupcije. Struktura grijeha premrežila je cijelo društvo, koje je pomalo dezorijentirano i bez nade u bolje sutra. Jasno je da je tu korijen i gospodarskih poteškoća s kojima se suočavamo, jer nas grješne strukture i dalje koče u zdravom i konkurentnom napretku.

Uklanjanje Titove biste s Pantovčaka svijetao je primjer odmaka od mračne povijesti hrvatskog naroda i poticaj svima da se još snažnije založimo u borbi protiv grješnih struktura. Mogli bismo reći da se radi i o “znaku vremena“. Za očekivati je da i druge institucije, pravne i fizičke osobe smognu hrabrosti izbaciti Tita iz nazivlja ulica, trgova, šetališta, škola i sl. Žrtva je ta koja vapi i traži pravdu, a zločin je više nego očit i poznat – smrt nevinog Kardinala, čija bista i dalje krasi Pantovčak.

foto: portaloko.hr

Share.

Comments are closed.