Kontracepcijske pilule možda mijenjaju strukturu mozga

0

Hormonalna kontracepcija može smanjiti pojedine dijelove mozga i utjecati na njihovu funkciju, pokazalo je najnovije istraživanje.

Stručnjaci su do sada već upozoravali na to da kontracepcijske pilule mogu utjecati na raspoloženje, pa i izbor partnera kod žena, a najnovije istraživanje na listu neželjenih efekata ove vrste terapije dodalo je još jednu potencijalnu stavku – mijenjanje strukture mozga.

Tijekom istraživanja u kojem je sudjelovalo 90 žena, neurolozi Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu ustanovili su da su dva ključna moždana područja, bočni orbitofrontalni korteks i zadnji cingularni korteks bili tanji kod onih sudionica koje su uzimale hormonsku kontracepciju.

Bočni orbitofrontalni korteks igra veliku ulogu u reguliranju emocija i odgovoru na nagradu, dok je zadnji cingularni korteks povezan s mislima s unutrašnjim usmjerenjem, a pokazuje povećanu aktivnost kada se prisjećamo svojih uspomena i planiramo budućnost.

Promjene u bočnom orbitofrontalnom korteksu mogle bi biti uzrok pojačanog osjećanja anksioznosti i simptoma depresije koji se javljaju kod nekih žena kada počinju uzimati pilule.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Human Brain Mapping.

mir.hr/znanost.geek.hr

foto: theguardian.com

Share.

Comments are closed.