Na aukciji Churchillova krv

0

“Nemam vam što ponuditi osim krvi, suza i znoja” – rekao je Winston Churchill u britanskom Domu lordova. Jedna aukcijska kuća iz Velike Britanije riječi bivšeg premijera shvatila je doslovno. Objavili su aukciju bočice Churchillove krvi, koja mu je bila izvađena 1962., tri godine prije smrti.

Churchill je pao s kreveta i slomio kuk, zbog čega je nekoliko tjedana proveo u bolnici. Kako tvrdi aukcijska kuća, krv mu je izvadila pripravnica Patricia Fitzgibbon. Uzorak nikada nije bio obrađen i bolnica ga je htjela uništiti, no Fitzgibbon je zamolila da zadrži krv.

Prije smrti dala je bočicu prijatelju, koji ju je odlučio prodati.  “Vjerojatno je prvi put da se na prodaju nudi dio Churchillova tijela” – kažu iz aukcijske kuće. “Ove godine navršava se 50. obljetnica Churchillove smrti – krv je dirljiv podsjetnik ozljede koja je označila početak njegova kraja, pa očekujemo da će biti velik interes za kupnju.”

Churchill je umro 1965. u 90. godini života. Znameniti političar najpoznatiji je kao britanski premijer za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Krv će biti ponuđena na aukciji 12. ožujka 2015. u Dorchesteru, Engleska, zajedno s uvjerenjem o podrijetlu, kojeg je potpisala pripravnica Fitzgibbon.

mir.hr/cnn.com

Share.

Comments are closed.