Naknadna pamet lorda Ashdowna: BiH ide prema raspadu ili statusu europske najdublje crne rupe

0

Nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već 10 godina, a da međunarodna zajednica praktično ne radi ništa da se to prekine. U govoru koji je održao na britanskom sveučilištu Oxford, on je vrlo direktno kritizirao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH. Ashdown je istakao da međunarodnoj zajednici treba nova odlučnost i insitiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.

Mi smo, tijekom rada u BiH imali uzrečicu da se princeza ne može osloboditi iz zatočeništva u visokoj kuli, ako princ nije spreman ubiti zmaja. A “zmaj” u BiH je njena nefunkcionalnost. Upravo se to u ovoj zemlji koristi kao pogonsko gorivo snaga koje žele podjelu BiH.

On je naveo da političari u BiH nefunkcionalnost države koriste za vlastite probitke i svađanje naroda. Istim tim narodima svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

A to su i principi kojima se povećava lojalnost prema bilo kojoj državi. U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, poticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost – članstvo u NATO i EU. Ipak, moram sve nas podsjetiti da nakon nešto više od desetljeća napretka u procesu izgradnje bh. državnosti i stabilnosti, prije skoro 10 godina BiH je krenula unazad. I sada je na tračnicama kojima se sve brže kreće ili prema raspadu ili statusu europske najdublje i najnepredvidljivije crne rupe. Sve se to događa u državi u kojoj EU ima više instrumenata na raspolaganju za djelovanje nego bilo gdje na svijetu. Unija ima veliki financijski program pomoći, najbrojniju misiju, veliki program reforme policije, EUFOR, jake instrumente kojima može utjecati na ponašanje bh. susjeda, specijalnog predstavnika EU. A tu je još uvijek i visoki predstavnik sa svojim ovlastima. Dakle, nije da nemamo instrumenata. Ali u proteklih skoro 10 godina nismo našli volje da ih iskoristimo.

Naveo je da, usprkos obećanjima i najavama, međunarodna zajednica efektivno nije učinila ništa da se stvari u BiH promijene. Istakao je da i dalje postoji diskriminacija u izbornom sistemu, da pet mjeseci nakon izbora ne postoji državna i federalna vlada. Upozorio je i na opasnu zabludu koja se sve više producira u krugovima EU da BiH ne mora ući ni u NATO i EU i da je dovoljno da joj se odobri status kandidata za članstvo u Uniju. Takvim činom BiH bi zauvijek ostala zakovana kao najtamnija crna rupa uvrope s vrlo opasnim posljedicama ne samo po tu državu, već i regiju, pa i svijet.

Izvor: avaz.ba

foto: mirror.co.uk

Share.

Comments are closed.