Njemački biskupi s kardinalom Marxom kreću u ofenzivu: Ne možemo više čekati na Rim!

1

U proteklih tjedana nakon redovitog proljetnog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx, bliski suradnik pape Franje, izjavio je kako Crkva u Njemačkoj nije nikakva filijala Rima i da zapravo ne trebaju čekati na ovogodišnju redovitu sinodu o obitelji i na upute iz Rima, posebice kada je u pitanju pričest za ponovno vjenčane u novome civilnom braku. U intervju za njemačke novine “Die Tagespost” predsjednik Njemačke biskupske konferencije naglasio je da je biskupska konferencija jedne zemlje sama zadužena za pastoralne obveze i kako se ne može čekati na odluke ovogodišnje sinode u vezi pastorala obitelji. Priča o pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane u Njemačkoj je već nekoliko godina velika tema, o kojoj se puno piše i raspravlja, čak i doslovno “ratuje” s Kongregacijom za nauk vjere.

Još u 2013. godini je u nadbiskupiji Freiburg objavljen dokument, u kojim su utvrđene smjernice za pristup pričesti, ali ga je Kongregacija za nauk vjere s njemačkim prefektom kardinalom Müllerom tada odbila. Manjina biskupa u Njemačkoj i dalje vjeruje da katolici u novim civilnim brakovima “ne mogu primati sakramente”, dok većina odobrava primanje pričesti u “određenim opravdanim slučajevima.” Marx je u izjavi na biskupijskom web portalu naglasio kako je potraga za pastoralnim pristupima prema razvedenima i ponovno vjenčanima “jedan od hitnih izazova” s kojima se Crkva treba suočiti.

“Civilni razvod i brak su često uzrok distanciranja od Crkve, ili povećavaju udaljenost koju su ljudi već osjećali prije razvoda“, rekao je kardinal Marx. “Nije neuobičajeno da ovakav razvoj dovede vjernika do napuštanja kršćanske vjere, i to je razlog zašto Njemačka biskupska konferencija želi pojačati svoj pastirski doseg.”

Iz Rima je njemački kardinal Cordes kritizirao Marxa za njegove novije izjave te naglasio da jedan kardinal ne može tek tako odvojiti pastoral od nauka. “Ne može postojati jedan poseban put njemačkih biskupa”, izjavio je Cordes. Pod papom Franjom zasigurno neće doći ni do kakve “revolucije”, rekao je Cordes i tako potvrdio riječi kardinala Maradiaga od prije nekoliko dana za talijanske dnevne novine La Repubblica: “Griješe oni koji misle da će papa Franjo mijenjati Evanđelje”. Maradiaga je također naglasio važnost ispunjenja Božjeg plana a ne zahtjeva društva kako bi se Crkva svidjela svijetu. Kardinal je kritizirao medije koji se isključivo usmjeruju na temu pričesti za ponovno civilno vjenčane, a manje na ostale teme koje su dio Sinode.

Možemo spomenuti priopćenje poljskih biskupa, koji su na svom godišnjem plenarnom zasjedanju službeno odbacili prijedlog kardinala Kaspera te ostali vjerni Familiaris Consortio, postsinodalnoj apostolskoj pobudnici koju je napisao tadašnji papa, danas sv. Ivan Pavao II.

Mario Trifunović

Share.

1 komentar

  1. Da su na vrime pastoralno radili s vjernicima i vodili računa o pastoralu zaručnika, ne bi sad imali takvih “hitnih” problema…