Otkrijte dio bogate i jedinstvene povijesti Dubrovnika i Dubrovačke Republike

0

Znate li tko prvi ima ljekarnu u Europi? Tko među prvima u Europi ima uređen kanalizacijski sustav? Tko je prvi u Europi dokinuo ropstvo (400 godina prije Amerike)? Tko je osnovao sirotište za napuštenu djecu? Tko je osnovao prvu karantenu na svijetu? Da, to su učinili Hrvati stoljećima se ponoseći svojom Republikom – perlom Mediterana. A znate li i da je dubrovački biskup Giovanni Angelo Medici iz Milana bio papa Pio IV. od 1559. do 1565. godine? Ili da je franjevac Felice Peretti, hrvatskog podrijetla, iz okolice Dubrovnika (iz sela Kruščice u Boki) bio papa Siksto V. i to od 1585. do 1590.  Jesmo li mi primitivni i nazadni Balkan? Je li sjeverna Europa stoljećima učila od južne koja je u biti i izvor europske kulture i civilizacije, a ne primitivizma? Jest. Zašto to ne bi bila i u budućnosti?

BOGATA POVIJEST DUBROVNIKA
Gradske zidine – građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane i zaštite. Duge su 1940 m, visoke do 25 m, prema kopnu debljine 4-6 m, a prema moru 1,5-3 m. Na četiri strane svijeta, zaštićene su utvrdama.
Dubrovačka Republika napravila je 1296. jedan od prvih srednjovjekovnih sustava kanalizacije, koji je i danas u upotrebi.
Grad 1438.godine gradi vodovod.

Dubrovnik je bio poznat zbog religioznog života svojih građana pa je u tome glavni poticaj njegove humanosti i obrazovanosti. Republika na svom području nije dopustila djelovanje inkvizicije.
Već u XIV. stoljeću u Dubrovniku je bilo nekoliko ubožišta /hospitala/ za stare, iznemogle i bolesne osobe.

Veliko vijeće 1347.osniva HOSPITAL MAGNUM, koji se 1540. pretvara u PRAVU BOLNICU nazvanu Domus Christi. U odredbi o upravljanju ovom ustanovom određuje se da treba postaviti jednog svećenika, uzorna života…
Dubrovnik u XIV. st, ima stalne liječnike u državnoj službi. U Statutu Dubrovnika iz 1272. određuje se mjere kojih se moraju držati ljekarnici pri izradbi lijekova.
Već 1307. franjevci OTVARAJU LJEKARNU, najstariju u EUROPI. Već u regulama donesenim od sv. Franje 1223., spominjući redovničku braću, veli: “Ako netko od njih zapadne u bolest, braća mu moraju služiti, kao što bi željeli da se njima služi.”

Već 1306. spominje se LEPRIZORIJ, a 1377. godine organizirana je prva karantena u svijetu. Nastala je u Dubrovniku na otočiću Mrkanu i u Cavtatu. U njoj došljaci iz sumljivih kužnih krajeva moraju provesti mjesec dana. Oko 1430. karantena seli na Danče, gdje je u ograđenom prostoru 1466 izgrađena crkva Gospe od Danče….

Karantena je mjesto, gdje se odvajaju osobe, koje stižu iz krajeva gdje ima zaraznih bolesti, dok se ne pokaže, da su zdrave. Bilo je propisano da se uništava roba umrlih od kuge, dok se roba ostalih raskuživala. Brodovi su po Lokrumom obavljali karantenu.

Dubrovnik je donio uredbu o ukidanju ropstva i zabrani prijevoza robova 27. siječnja 1416. godine, što je prva zabrana ropstva u Europi.

Sirotište koje je osnovano u sklopu samostana sv. Klare, 1432. godine je jedno od prvih takvih ustanova u svijetu. Odlukom Velikog vijeća od 9. 2. 1432. god odlučuje se „da se zaštite mala ljudska stvorenja, pošto je sramotno i nečovječno bacati ih na ulicu gdje ona više puta i uginu bez sakramenta ili se sa njima postupa nečovječno“.

Doneseno dijete postavilo bi se na veliko drveni kolo i zvoncem dalo znak, na što bi se okretanjem kola dijete prenijelo u unutrašnjost nahodišta. Da bi se sačuvala tajna nije se moglo vidjeti tko je dijete donio. U tom zakloništu djeca bi se odgajala do šeste godine, a poslije toga predavala su se na skrb i odgoj čestitim obiteljima.

Prilikom gradnje kule Minčete 1464. godine, nedostajalo je kamena, pa je naređeno, da svatko tko dolazi u Dubrovnik iz smjera Gruža ili Ploča mora sa sobom donijeti kamen u skladu sa svojom tjelesnom građom.

Arboretum Trsteno u blizini Dubrovnika, osnovan je u 15. stoljeću i najstariji je arboretum na svijetu. Najstarije dvije platane imaju oko 400 godina.
Giovanni Angelo Medici iz Milana bio je nadbiskup Dubrovnika od 1545. do 1553. godine. Postao je papa 6. siječnja 1560. pod imenom Pio IV. Njegov nasljednik Pio V. priznao je Dubrovačku Republiku.

Dubrovački pomorski zakon o osiguranju (“Ordo super assecuratoribus”, 1568.) najstariji je takav zakon na svijetu.

Godine 1650. Dubrovnik podiže javnu štedionicu, a 1784.uvodi obvezno cijepljenje.
Pomorska flota Dubrovačke Republike u 16. stoljeću imala je oko 40000 pomoraca i više od 180 velikih brodova, bila je među najjačima na Mediteranu.

U djelima Williama Shakespearea, “Mletački trgovac” i “Ukroćena goropadnica” javlja se termin “argosy” koji znači “dubrovačka lađa”.

Dubrovačka Republika prva je država u svijetu, koja je priznala Sjedinjene Američke Države. To je bilo 1783. godine./točnije trgovački ugovori koji su sklopljeni/
Dubrovačka rijeka Ombla sa svojim vodotokom od 30 m dužine jedna je od najkraćih svjetskih rijeka.

Papa Ivan Pavao II. posjetio je Dubrovnik 6. lipnja 2003. godine. Papamobilom se provozao Stradunom, a u Gruškoj luci održao je sv. misu pred 60.000 hodočasnika, kojom prilikom je blaženom proglasio Mariju Petković.

E sad kad čovjek ovo sve zna može li i dalje optuživati Katoličku crkvu za zaustavljanje napretka, kulture, znanosti… ili prepoznati njezin golemi udio u dosezima kojima se s pravom ponosimo?

foto: veduta-travel.com

Share.

Comments are closed.