Papa Franjo: Kršćanin koji dopusti da korupcija uđe u njega nije kršćanin, smrdi!

0

Sveti Otac, u sklopu današnjeg pastoralnog pohoda gradu Napulju, susreo se s vjernicima u četvrti Scampia, na sjeveru grada, koju karakterizira visoka stopa nezaposlenosti i zločina. „Htio sam započeti svoj posjet Napulju odavde, od ove periferije“ – rekao je Papa na početku svojeg uvelike spontanog govora vjernicima.

Sveti je Otac upozorio na izrabljivanje zaposlenika, ucjenjivanjem na loše uvjete i niske plaće. Naveo je primjer djevojke koja je pronašla posao od 11 sati na dan, 600 eura mjesečno i bez mirovinskog osiguranja. Poslodavac je rekao „Ako ti se ne sviđa, gledaj mnoštvo koje čeka na posao“.

„To se zove ropstvo, to se zove izrabljivanje“ – ustvrdio je Sveti Otac. „To nije humano, to nije kršćansko. Ako bi osoba koja takvo što čini rekla da je kršćanin – bila bi lažljivac; nije istina, nije kršćanin.“ Papa je nadalje osudio izrabljivanje radnika „na crno“ – bez mirovinske podrške i zdravstvenog osiguranja.

Govoreći o problemu korupcije, Papa je ustvrdio: „Recite mi; ako zatvorimo vrata seliocima, ako ljudima oduzimamo posao i dostojanstvo, kako se to zove? Zove se korupcija!“, a svi su u opasnosti da budu iskvareni – upozorio je i dodao: „Iskvarena, korumpirana stvar je prljava“, a „korupcija smrdi! I iskvareno društvo smrdi! Kršćanin koji dopusti da korupcija uđe u njega nije kršćanin, smrdi! Jeste shvatili?“

„’Dobra politika’ jest služenje osobama, prvotno na mjesnoj razini“ – rekao je nadalje Papa, objašnjavajući da je ona stoga jedan od najviših izraza ljubavi. Izvršavajte dobru politiku, ali među vama, dobra se politika čini među svima – potaknuo je Papa.

Na koncu je Sveti Otac naglasio da korijen nade leži u religioznosti i pobožnosti stanovnika Napulja. Ohrabrujući ih da se drže toga korijena, Papa ih je potaknuo da ustraju u „čišćenju vlastite duše, u čišćenju grada i društva, kako ne bi više bilo smrada korupcije“.

mir.hr/hr.radiovaticana.va

foto: azionecattolica.it

Share.

Comments are closed.