Papa teolozima: “Moramo se čuvati teologije koja se iscrpljuje u akademskom nadmudrivanju ili koja gleda na čovječanstvo iz staklenog zvona”

0

Papa Franjo pozvao je katoličke teologe da ne istražuju samo za radnim stolom, nego da iziđu i na periferije “natopiti uljem i vinom rane čovječanstva”. U pismu kojeg je prošlog tjedna uputio teološkom fakultetu Katoličkog sveučilišta u Argentini Papa je ponovio izraz kojeg je upotrijebio kako bi opisao idealnog katoličkog biskupa – pozvao je teologe da “mirišu po ljudima i putevima“.

Franjino pismo, datirano 3. ožujka no objavljeno u ponedjeljak, naslovljeno je na kancelara Maria Aurelia Polia, kardinala u Buenos Airesu. Papa je pisao prigodom 100 god. teološkog fakulteta.

Papa započinje svoje pismo primjećujući da fakultet slavi svoju obljetnicu 50 god. od zatvaranja Drugog vatikanskog sabora  te napominje kako je Sabor započeo “nepovratan pokret obnove koja crpi izvor u Evanđelju”.

“Moramo ići naprijed” – piše Franjo. “Kako ići naprijed? Učiti i poučavati teologiju znači živjeti na periferiji, ondje gdje Evanđelje susreće potrebe ljudi kojima treba biti navješteno na jednostavan i prihvatljiv način. Moramo se čuvati teologije koja se iscrpljuje u akademskom nadmudrivanju ili koja gleda na čovječanstvo iz staklenog zvona” – rekao je Papa.

“Bez milosrđa naša teologija, naše pravo, naš pastoral riskiraju da upadnu u birokratsku kolotečinu ili ideologiju. Razumijeti teologiju znači razumijeti Boga, koji je ljubav”.

Papa se u pismu obratio i studentima: “Teolog formiran na učilištu – kaže – osoba je koja je sposobna oko sebe graditi čovječanstvo, prevesti božansku istinu kršćanstva u istinsku ljudsku dimenziju, a ne intelektualac bez talenta, etičar bez ljubaznosti ili birokrat svetoga”.

izvor: ncronline.org

foto: sport.livesicilia.it

Share.

Comments are closed.