HNS BiH i Karamarko za preustroj BiH u federalne jedinice

0

Hrvatski narodni sabor BiH u Mostaru je danas započeo 6. zasjedanje. Na zasjedanje su pozvani svi izabrani vijećnici, zastupnici te imenovani dužnosnici koji se izjašnjavaju Hrvatima iz cijele Bosne i Hercegovine. Svoje sudjelovanje prijavilo je 14 političkih subjekata, od onih koji imaju tek jednoga vjećnika do onih najjačih političkih stranaka. Što je zanimljivo po prvi put svoj dolazak na zasjedanje HNS-a najavili su i neki zastupnici Socijademokratske partije kao i članovi nekih političkih stranaka iz Republike Srpske, hrvatske nacionalnosti. Dakle, više od 420 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

Sabor će raspravljati o izvješću predsjednika dr. Dragana Čovića te predsjednika Glavnoga vijeća dr. Bože Ljubića, usvojiti Statut HNS, kao i Deklaraciju, koja će biti najvažniji dokument sabora.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva izjavio je prije početka zasjedanja da će hrvatski predstavnici u vlasti zahtijevati preustroj BiH. Pismo Čoviću prije početka zasjedanja poslao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. U pismu ističe da je cilj hrvatske politike u BiH potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i niti jedno institucionalno rješenje koje ne polazi od toga standarda nije prihvatljivo. Ističe da je BiH druga domovina i država hrvatskog naroda, koji ne uživa ravnopravnost, a upravo je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda uvjet opstanka BiH kao jedinstvene države. Nastavlja: Odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlanskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe. Bez rješenja hrvatskog pitanja , nema ni rješenja niti ostalih problema u BiH

Karamarko na kraju naglašava da se BiH može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima. Očekuje se usvajanje Deklaracije u kojoj se poziva na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH i preustroj BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta. Na zasjedanju je predviđeno i usvajanje posebne izjave o Domovinskom ratu u kojoj se izražava protivljenje krivotvorenju istine o Domovinskom ratu, ulozi Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske zajednice HercegBosne.

Izvor i foto: hnsbih.org

Share.

Comments are closed.