Potpora za diplomske radove na temu moliškohrvatskih zajednica

0
Poštovani studenti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu,
Središnji ured za Hrvate izvan RH objavio je svoj redovni natječaj za prijavu projekata koji ima za ciljeve:
  • povezivanje s Hrvatima izvan RH u cilju očuvanja i jačanja  nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine;
  • suradnje s Hrvatima izvan RH u cilju poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, razvoja kulturnih djelatnosti na hrvatskom jeziku, poticanja kulturne, obrazovne, znanstvene, sportske i gospodarske suradnje s RH i međusobno.

Kao voditelj, prijavio sam prošle godine projekt “Baština i identitet moliškohrvatskih zajednica“. Taj projekt je odobren, a njegova je realizacija u tijeku. Više na ovoj poveznici.

Želja mi je da se i studenti s našega Fakulteta uključe u istraživanje baštine i identiteta hrvatskih zajednica u talijanskoj regiji Molise. To se može učiniti i pisanjem diplomskog rada iz područja moralne teologije, a na temu hrvatske manjine u regiji Molise.
Istraživačka faza provodila bi se među Hrvaticama i Hrvatima u Molisama, a financijsku potporu za terensko istraživanje tražili bismo upravo od navedenog Ureda. Dodijeljene potpore uglavnom iznose između 10-25 tisuća kn (natječajem određeno 5-80 tisuća).
Rezultate rada studenti bi objavili u svojim diplomskim radovima.

Rok za prijavu na natječaj je 17. ožujka 2021., a odobreni projekti morali bi se završiti do kraja 2022. godine. Molim zainteresirane studente da mi se jave najkasnije do 12. ožujka 2021.

Kod prijave na natječaj pomoći će nam Doris Žuro, voditeljica Službe za znanstveno-istraživačke projekte, a za pomoć kod organizacije terenskog istraživanja fra Petar Milanović Trapo, koji je 17 godina bio župnik u Molisama. Optimalno bi bilo kada bi nekoliko studenta zajedno otišlo u Molise na 4-5 dana te uz pomoć ljudi na terenu istraživalo materijale za svoj diplomski rad (razgovori s domaćima – bilježenje usmene predaje; obilazak župa Filić, Kruč i Mundimitar; pretraživanje župnih arhiva, kao i arhiva biskupije Termoli Larino…).

Mr. sc. Šimun Markulin

Share.

Comments are closed.