Predsjednica poziva na nacionalni konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvitka

0

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvaranju konferencije pod nazivom „Hrvatska i EU – razvojna politika 2015. – 2020.” te tom prigodom poručila kako se kvalitetnim mjerama može vratiti nada i optimizam građana ali i povjerenje inozemnih ulagača.

 “Ne smijemo zatvarati oči pred istinom jer ignoriranje problema neće učiniti da sami od sebe nestanu. Sazrelo je vrijeme za postizanje konsenzusa oko temeljnih pitanja gospodarskog razvitka kao što je to bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO i EU, jer Hrvatska nije nikad bila u dubljoj krizi, osiromašena i gospodarski okljaštrena”, rekla je Predsjednica Republike.

Upozorila je i na, kako je rekla, dramatičan egzodus mladih i obrazovanih ljudi te izrazito negativne demografske trendove koji, ističe, traže hitne i osmišljene mjere.

Upozorila je i na potrebu postizanja nacionalnog sporazuma oko odgovora na temeljna pitanja gospodarskog oporavka kao ključne točke novog hrvatskog zajedništva. “Nacionalni sporazum o gospodarskom oporavku mogao bi obuhvatiti reformu javne uprave, poreznog, mirovinskog i zdravstvenog sustava te odlučno uklanjanje prepreka poduzetništvu i ulaganjima, modernizaciju obrazovnog sustava, daljnje unaprjeđivanje učinkovitosti pravosudnog sustava kao i pitanje energetske sigurnosti i neovisnosti”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
“Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje otvaraju mogućnosti našim izvoznicima”, obećala je dodajući kako se veseli čuti poglede koji će biti izneseni na skupu.

Izvor: Hina

Share.

Comments are closed.