Predsjednicu Grabar-Kitarović u New Yorku dočekalo preko 1000 župana!?

0

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu svojeg boravka u New Yorku posjetila je i hrvatsku župnu zajednicu sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela. Kao katolkinja, Predsjednica nije propustila nedjeljnu misu a poslije je nastavila druženje sa župljanima u Velikoj dvorani. Domaćin joj je bio fra Nikola Pašalic, župnik.

Portal Jutarnji.hr izvještava o ovom događaju na potpuno neistinit i neprofesionalan način. Dobro je naglasiti da ne razlikuju župljane od župana. Prema njihovom izvještaju, Predsjednicu je dočekalo oko 1000 župana!?

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela je rimokatolička župa i dio je nadbiskupije New York. Župa je smještena u središnjem dijelu Manhattana na adresi 502 w 41st Street, New York, NY 10036, nedaleko od ulaza u „Lincoln“ tunel.

Iako kao župa postoji već 100 godina, na ovome mjestu i pod ovim nazivom postoji od 1974. godine. Nastala je spajanjem dviju župa, župe sv. Rafaela i Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda koja se nalazila 10 gradskih blokova sjevernije od današnje adrese. Crkva i župa su središte vjerskog a i kulturnog života Hrvatske zajednice ove metropole i njegove okolice. Sva liturgijska slavlja i sakramenti su uglavnom na hrvatskom jeziku. Osim redovitog sakramentalnog života, u sklopu župe djeluje i folklorna skupina te škola Hrvatskog jezika koje s ponosom nose ime blaženog Alojzija Stepinca. Hrvatska župa SV. ĆIRILA I METODA I SV. RAFAELA okuplja Hrvate iz čak četiri savezne države: New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvaniae.

Share.

Comments are closed.