Predsjednik Ifo instituta: Hrvati, novac iz EU fondova povećava nezaposlenost. Ne možete sve privatizirati!

0

Hans-Werner Sinn, njemački ekonomist i predsjednik Ifo instituta za ekonomska istraživanja Sveučilišta u Münchenu, uoči konferencije ‘Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. – 2020.’ govorio je za nacionalnu televiziju. Ovdje donosimo neka njegova razmišljanja.

“Temelj ideje ekonomskog programa – kojeg Institut izrađuje u kontaktu sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta – je stvaranje konkurentnog gospodarstva koje bi privuklo privatna poduzeća i investicije te stvorilo radna mjesta. To je ono što Hrvatskoj najviše treba. Hrvatska ima visoku stopu nezaposlenosti – treća zemlja po nezaposlenosti u Uniji. Cilj je da Hrvatska postane konkurenta i da stvorimo održivi rast.

Smatram da se putem europskih fondova ne može smanjiti stopa nezaposlenosti. Baš suprotno! Ako neka zemlja postane ovisna o novcu iz drugih zemalja, vjerojatnije je da će taj novac istisnuti unutarnje investicije. U Hrvatskoj ima raznih vrsta polujavnih tvrtki. Čini mi se da prelazak iz komunističkog gospodarstva u tržišno gospodarstvo nije završeno. Možemo razgovarati o privatizaciji, no ne možete sve privatizirati! Ne možete privatizirati želježničke pruge ili izvore vode, to nema smisla. Ako nešto privatizirate, morate biti sigurni da ćete ostvariti konkurentnost nakon privatizacije. Potrebno nam je pozitivno poslovno ozračje koje privlači izravne vanjske investicije i koje će pomoći Hrvatima koji su dobro obrazovani da stvore nova poduzeća i sudjeluju na europskom tržištu.”

Sinn je istakao i problem rađanja sve manjeg broja djece, kojeg smatra temeljnim problemom Zapadne Europe.

foto: juan.lasindias.com

Share.

Comments are closed.