Prof. Šimonović traži objavu materijala iz postupka Hrvatske protiv Srbije pred ICJ-om

0

Prof. dr. sc. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a zadužen za područje ljudskih prava, u izjavi za jednu komercijalnu televiziju osvrnuo se i na nedavnu presudu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

ICJ je 3. veljače donio odluku o odbacivanju tužbe Hrvatske protiv Srbije o genocidu s 15 naprama 2 glasa, te jednoglasno odbacio protutužbu Srbije protiv Hrvatske.

“U pravnom smislu je bilo prilično jasno, nakon presude u bosanskom slučaju, da ne možemo očekivati potpuni dobitak u formalno-pravnom smislu. Međutim, ako se čita pažljivo tekst presude, mislim da je taj tekst uglavnom za Hrvatsku povoljan”, rekao je Šimonović. Smatra da bi sada bilo iznimno značajno da se svi materijali, što uključuje podatke koje je skupila i druga strana, pripreme za objavu.

“Mislim da je vrlo važno pored ove pravne dimenzije, ona politička, moralna i povijesna dimenzija koju je imao taj proces”, dodao je Šimonović. Kazao je da je na hrvatskim vlastima da to učine jer misli da je “korisno da se hrvatski građani upoznaju sa onim što smo smatrali da se događalo i skupili kao podatke i kako je sud gledao na to”.

Ivan Šimonović je bivši ministar pravosuđa, a  dugo godina je bio suzastupnik Republike Hrvatske u Haagu u tužbi protiv Srbije za genocid.

foto: croexpress.eu

Share.

Comments are closed.