Sinjski alkari u Rami, Zagrebu, Bruxellesu i Splitu

0

Jedna od ideja kako promovirati 300. obljetnicu (1715.-2015.) i Sinjsku alku bila je da se Sinjska alka predstavi izvan Sinja. Tijekom prošle godine kompletna alkarska povorka bila je u Rami (BiH), a 4. listopada u Zagrebu. Ove godine, 4. svibnja alkari i alkarski momci idu u Bruxellesu, gdje će u EU parlamentu predstaviti 300. obljetnicu Sinjske alke. U planu im je u lipnju ove godine predstaviti se u centru Splitsko-dalmatinske županije, u Splitu, kao najava 300. Alke.

Predstavljanje Sinjske alke u Bruxellesu  dogovoreno je s europarlamentarcem Andrejem Plenkovićem.

U Bruxellesu će se predstaviti foto-izložbom koja će biti otvorena od 4. do 8. svibnja u zgradi EU parlamenta, a planiraju prikazati i jedan audiovizualni materijal. Predviđen je i odlazak oko 50 predstavnika Alkarskog društva, od kojih će najveći dio biti alkari i alkarski momci u svojim odorama i sa svojom opremom kako bi posjetitelji uživo doživjeli ono što predstavlja Alku.

Kompletna alkarska povorka s konjima u Splitu bi se trebala predstaviti u mjesecu lipnju. Odlazak alkara u Zagreb imalo je odjeka u javnosti. Uprava VAD-a zaključila je da je potrebno da se alkari predstave i u Splitu, po mogućnosti već sredinom lipnja, dakle početkom turističke sezone. Kompletna alkarska povorka prodefilirat će ulicama Splita, najvjerojatnije i preko Rive. Kako je ova ideja u samom začetku, ne može se govoriti o detaljima, ali trebalo bi biti nešto slično kao i u Zagrebu. Osim toga, to bi trebala biti prigoda i za predstavljanje kulturnog bogatstva Sinja i Cetinske krajine u Splitu, za afirmaciju kulturno-umjetničkih društava s područja Cetinske krajine.

Share.

Comments are closed.