Sramotna odluka Ustavnog suda RH

0

Donosimo nekoliko točaka iz Rješenje Ustavnog suda RH od 21. veljače 2017. god., koje jasno prikazuju povijesno sramotnu odluku PROTIV nerođene ljudske osobe. Evo i popisa sudaca koji su glasovali PROTIV života (ukupno 12): Antun Palarić, Snježana Bagić, Miroslav Šeparović (predsjednik), Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Branko Brkić, Josip Leko, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić. Jedini sudac koji je glasovao protiv ove sramotne odluke bio je Miroslav Šumanović, kojeg će povijest zapamtiti kao čovjeka koji je glasovao ZA zaštitu nerođenog ljudskog bića.

Evo samo nekoliko potpuno neprihvatljivih i/li namjerno nedorečenih točaka:

1) Ustavni sud utvrdio je da je u suglasnosti s Ustavom zakonodavno rješenje prema kojem se prekid trudnoće može obaviti na zahtjev žene do isteka 10. tjedna trudnoće.

2) Prekid trudnoće jest, prije svega, moralno pitanje koje se tiče savjesti, prava i dostojanstva žene (koja želi, namjerava prekinuti trudnoću).

3) Ustav jamči pravo na život “svakom ljudskom biću”. Međutim, ne razrađuje “pojam ljudskog bića”, obuhvaća li on uz rođene osobe (čovjeka), koje nedvojbeno imaju pravni subjektivitet, i one nerođene.

4) Svako ograničenje odlučivanja žene u autonomnom samoostvarenju, pa tako i želi li iznijeti trudnoću do kraja, predstavlja miješanje u njezino ustavno pravo na privatnost.

5) Ustavni sud utvrdio je da nerođeno biće, kao Ustavom zaštićena vrijednost, uživa ustavnu zaštitu u smislu članka 21. Ustava samo do one mjere do koje se ne sukobljava s pravom žene na privatnost. Pravo na život nerođenog bića u tom smislu nije zaštićeno tako da ima prednost ili veću zaštitu u odnosu na pravo žene na privatnost.


Administratori i urednici portala www.mir.hr i dalje će braniti prava nerođenih ljudskih osoba, a protiv nacionalnih i globalnih kretanja koja donose rješenja protivna prirodnom i Božjem zakonu.

(napomena: Rješenje je objavljeno 2. ožujka 2017. god. prijepodne)

Share.

Comments are closed.