Tko je žena pokopana uz engleskog kralja Richarda III. u franjevačkoj crkvi?

0

Tko god je bila, žena pronađena u dvostrukom lijesu blizu posmrtnih ostataka kralja Richarda III. bila je osoba vrijedna pažnje. Barem tako tvrdi Mathew Morris, arheolog sa Sveučilišta u Leicesteru. “Grob kao što je ovaj – vrlo dobro obrađen kameni sarkofag s nutarnjim lijesom na vrlo važnom mjestu u crkvi, blizu glavnog oltara – daje nam zaključiti da je ova osoba bila važna”, kaže Morris, voditelj iskapanja.

Na mjestu parkirališta, ispod kojeg su lijesovi pronađeni, u Leicesteru, Engleska, nalazila se franjevačka crkva.  Tijekom stoljeća ostatci samostana i crkve su potpuno zaboravljeni, no spomen na njih sačuvao se u opisima pogreba Richarda III.

Stručnjaci su počeli kopati 2012. i otkrili su da se radi o franjevačkoj crkvi te da ostatci, žurno pokopani u malenom grobu, pripadaju Richardu, koji je ubijen 1485. za vrijeme bitke na bosworthskom polju. Morris i njegov tim arheologa 2012. otkrili su zagonetni lijes unutar sarkofaga. Prije nekoliko dana obznanili su svoje nalaze: kostur koji se nalazio unutra pripadao je starijoj ženi, koja je mogla biti dobročiniteljica crkve i koja je vjerojatno umrla u 14. st.

Veliko je iznenađenje bilo otkriće da se radi o ženi. Istraživači su bili uvjereni da se radi o jednom od trojice muškaraca: srednjovjekovnom vitezu sir Williamu od Peckletona, ili jednomfranjevačkom provincijalu – Pateru Swynsfeldu ili Williamu iz Nottinghama.

No, sigurni su da je žene imala važnu ulogu. Nalazi oko groba upućuju da se radilo o uglednoj osobi. To se može zaključiti i iz njezine prehrane, što su si mogli priuštiti samo bogataši. No, nažalost to je sve što su znanstvenici uspjeli saznati o njoj te će vjerojatno zauvijek ostati anonimna.

Kralj Richard je pronađen u grobu koji je jednostavno bio premalen za njega. Tijelo mu je bilo u “skučenom položaju”, a i glava mu je bila malo zabačena. Znanstvenici tumače da je ubijeni kralj bio pokopan bez imalo poštovanja. Otkriveni kostur prikazuje iskrivljenu kralješnicu i glavu koja je bila zgnječena u grobu. Ruke su najvjerojatnije bile svezane.

Ipak, bliži se ukop koji je dostojniji jednog kralja. Richard III. će biti dostojanstveno pokopan u katedrali u Leicesteru ovog mjeseca, nakon što njegove ostatke preda Sveučilište.

mir.hr /cnn.com
foto: bbc.com
Share.

Comments are closed.