Trilaterala u Logarskoj dolini

0

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, austrijski predsjednik Heinz Fischer i slovenski predsjednik Borut Pahor održali su u Logarskoj dolini (Slovenija) trilateralni sastanak posvećen regionalnoj suradnji.

Nakon održanog sastanka, predsjednica Grabar-Kitarović u svom obraćanju istaknula je kako su Hrvatska, Slovenija i Austrija bliske države koje dijele zajedničke interese, a to su europska budućnost i projekt Europske unije.

Istaknula je kako su prilikom razgovora svi troje izrazili  zabrinutost zbog krize vrijednosti u Europskoj uniji, vrijednosti otvorenosti, poštivanja različitosti, vrijednosti koje ujedinjavaju i  koje spajaju.  „Osjećamo eroziju skepticizma prema samom Europskom projektu, prema proširenju Europske unije“, rekla je Predsjednica Republike.

Kada je riječ o procesu proširenja Europske unije, Predsjednica Republike istaknula je  kako je riječ o procesu koji je osnažio i učvrstio Europsku uniju  i da se on mora nastaviti. Hrvatska čvrsto podržava europski put svih naših susjednih država, naglasila je Predsjednica.

Osvrnuvši se na Agendu za razvoj nakon 2015. godine, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je  kako nas čeka daljnji nastavak borbe protiv siromaštva, borbe protiv nesigurnosti, bolesti i epidemija, borbe za postizanje sigurnih i stabilnih društava, za pravo na obrazovanje sviju te za jednakost spolova diljem svijeta. „Ali isto tako borba za održivi razvoj koji poznaje pravo na razvoj svake države, ali isto tako i zaštite okoliša“, rekla je Predsjednica Republike.

U tom smislu, predsjednica Grabar-Kitarović istakla je posebno prirodno bogatstvo koje posjeduju Slovenija, Austrija i Hrvatska, vodu. Istaknula je kako u svijetu pitka voda postaje sve veći problem. Ukazala je na činjenicu da u našim državama i u globalnoj razvojnoj agendi moramo uložiti napore kako bismo zaštitili i osigurali izvore svježe vode za čovječanstvo.

Zahvalivši Predsjedniku Slovenije na pozivu i izrazivši zadovoljstvo  nastavkom suradnje u okviru trilaterale, Predsjednica Republike naglasila je kako se na taj način može  puno učiniti na približavanju, kako naših vlastitih država, tako i na daljnjem razvoju i jačanju europskih projekata i postizanju globalne sigurnosti.

mir.hr/predsjednik.hr

Share.

Comments are closed.