U BiH 420.294 katolika – 13% ukupnog stanovništva

0

Mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, priredio je podatke za demografsko stanje i procese katolika u Bosni i Hercegovini od 1996. do 2014.

Prema procjeni Agencije za statistiku BiH, godine 2012. u BiH je bilo 3.836.000 stanovnika, a prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, koje je objavila ista Agencija, popisano je 3.791.622 osoba.

Prema zbirnim podacima Biskupskih ordinarijata (Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Trebinje), koji su prikupljeni od svih župnih ureda na području pojedinih biskupija, na kraju 2014. godine u BiH je bilo 420.294 katolika.

Iako je vrlo nezahvalno vršiti procjene, gornjem broju katolika, koji su uglavnom svi Hrvati, trebalo bi dodati još oko 10% Hrvata koji ili nisu katolici ili nisu u kontaktu sa župnim uredima.

Pretpostavljeni broj Hrvata na objavljeni broj stanovnika popisa iz 2014. godine mogao bi iznositi oko 13% od ukupnoga stanovništva.

Podaci o broju katolika u pojedinim biskupijama i na razini cijele BiH rezultat su izvještaja koje su iz svih župa dobili nadležni biskupski ordinarijati. Ovdje, međutim, treba napomenuti da su podaci o ukupnom broju katolika posebice iz gradskih župa, gdje je skoro nemoguće voditi točnu evidenciju vjernika, više procjena negoli siguran podatak, dok su podaci iz seoskih župa mnogo sigurniji. No, podaci o krštenima, umrlima i priraštaju katolika posvema su točni jer su preuzeti iz župnih knjiga.

Detaljne podatke pogledajte u dostupnoj ppt prezentaciji: Katolici_u_BiH_1996_2014

Izvor: ktabkbih.net // foto: bkbih.ba

Share.

Comments are closed.