U četvrtom razredu osnovne škole, a tek su joj 92. godine

0

Odrasla je u Keniji za vrijeme kolonijalizma, kada žene nisu išle u školu. Sada u svojim devedesetim Priscilla Sitienei to mijenja pohađajući osnovnu školu i inspirirajući mnoge ljude. Školovanje je započela prije pet godina u internatu blizu Eldoreta. Danas je u četvrtom razredu. “Imam unuke i pra-unuke koji ne žele u školi” – poručuje telefonski iz Ndalata. “To me ljuti. Odlučila sam im pokazati da je obrazovanje važno“.

Za vrijeme kolonijalizma, neke kenijske bolnice nisu bilježile datume rođenja. Priscillina točna dob nije poznata, ali kaže da je rođena oko 1923., kada je glad vladala njezinim rodnim gradom. Odrastajući, rođaci su joj pričali kako je kao dijete jedva preživjela glad, što joj daje okvirno vrijeme rođenja. Ako ju potvrdi Guinness, bit će najstarija učenica u nekoj osnovnoj školi.

Iako je Sitienei desetljećima radila kao domaćica, kaže da postoji još mnogo stvari koje treba naučiti. Najdraži joj je predmet matematika. Udala se u ranoj dobi i posvetila se podizanju 10-ero djece. “Da sam i htjela, nisam mogla ići u školu” – priča. “U moje vrijeme školovanje žene smatralo se gubitkom vremena i novca.”

S radošću opisuje ljubav prema školi i kolegicama u školi, od koje je neke i porodila. Zovu je “Gogo”, što u mjesnom plemenu znači baka.

David Kinyanjui, ravnatelj škole, opisuje ju kao uzor-učenicu. Njezina tri pra-unuka idu s njom u razred. Međusobno se natječu tko će dobiti bolju ocjenu. Prošle godine, Sitienei je bila najbolja učenica u trećem razredu. “Njezini pra-unuci nisu mogli vjerovati da je bolja od njih. Jedan od njih je čak i plakao” – kaže ravnatelj. Sada rade još upornije kako bi je prestigli.

mir.hr / cnn.com

foto: cnn.com

Share.

Comments are closed.