Ubijeni nadbiskup Romero uskoro blaženik

0

Nekadašnji nadbiskup San Salvadora, Oscar Romero, koji je ubijen 1980. in odium fidei, iz mržnje prema vjeri, bit će proglašen blaženim 23. svibnja ove godine u svome gradu, u San Salvadoru. Romero je inače bio poznat po svojoj borbi za ljudska prava i zaštitu siromašnih, te je u homiliji dan prije nego što je ubijen, pozvao pripadnike salvadorske vojske na poslušnost Bogu i na konačni kraj ubojstava i nasilja prema civilima i salvadorskim farmerima.

Proces beatifikacije oživio je ponovno pod papom Franjom, koji je cijenio borbu i rad Romera, jer se i papa Franjo ne samo tijekom svoga pontifikata nego i za vrijeme službe nadbiskupa Buenos Airesa iznimno zalagao za siromašne i borio za njihova prava. Nažalost se kroz medije proširila jedna sasvim druga slika u odnosu tadašnjeg pape Ivana Pavla II. i nadbiskupa Romera. Progresivne struje unutar Crkve, posebno mediji poput National Catholic Reportera, stvorile su sliku farizeja Ivana Pavla II. koji prstom prijeti mučeniku i ostaje gluh na patnju progonjenih ljudi u San Salvadoru. Drugi razlog takve slike bila je kritika upućena Ivana Pavlu II. za “razotkrivenje marksističku interpretaciju teologije oslobođenja”, kako piše Filip Mazurczak za američki The Catholic Thing.

Nadalje Mazurcak navodi u svome članku, kako je sami Ivan Pavao II. američkom novinaru Woodwardu rekao, da je Romero ubijen in odium fidei, iz mržnje prema vjere, dok je slavio misu zadušnicu za prijatelja. Sličan stav imao je i Benedikt XVI., koji je u čestim navratima nazivao Romera snažnim svjedokom vjere.

Beatifikaciju, koja mučenika Romera približiva kanonizaciji, tj. proglašenju svetim, predvoditi će prefekt kongregracije za kauze svetaca, kardinal Angelo Amato iz Vatikana.

Mario Trifunović

foto: pipr.co.uk

Share.

Comments are closed.