Vandali jači od policije

0

Nedjeljno jutro u Sinju obilježio je novi vandalski čin: u središtu grada nepoznati počinitelji nasilno su iščupali bistu fra Josipa Ante Solde (1922.-2005.), znanstvenika koji je dao velik doprinos izučavanju povijesti Sinja i Cetinske krajine. Bista se inače nalazi u perivoju uz Šetalište Alojzija Stepinca, u kojem su smještene još tri: Dinka Šimunovića, Stjepana Gunjače i Dušana Žanka.

Bista fra Josipa Ante po drugi put je na meti vandala. Nedavno, točnije 8. ožujka, iščupana je iz svoga postolja i bačena u sami perivoj. Tada je stradala i bista Dinka Šimunovića. Ovog puta vandali su oštetili samo bistu poznatog sinjskog franjevca i kulturnog djelatnika, čije je poprsje nađeno odbačeno i oštećeno.

Do kada će građani Sinja svjedočiti ovakvim i sličnim vandalskim činima? Osobito teško pada činjenica da se po drugi put čupa bista franjevca, pa bi se moglo naslutiti da se radi o ciljanom uništenju i zatiranju svega onoga što predstavlja lik i djelo fra Ante Josipa. To je na prvom mjestu Katolička crkva. Ovaj vandalski čin dogodio se u neposrednoj blizini franjevačkog samostana Gospe Sinjske, u kojem je ovaj franjevac proveo gotovo čitav svoj životni vijek. Ovaj napad na vrjednote koje predstavlja fra Ante Josip događa se u godini velikog sinjskog jubileja – 300. obljetnice slave pobjede Sinjana nad Osmanlijama po zagovoru Majke od milosti.

Sinjska policija je očito nemoćna. Unatoč činjenici što se nemili događaj zbio u centru grada, koji je okružen kamerama i mogućim svjedocima, čuvari reda i zakona sliježu ramenima i čekaju sljedeću prigodu da izdaju priopćenje za javnost o novom vandalizmu. Potrebno je biti djelotvoran i suzbiti svaki budući napad na vrjednote Sinja i Cetinskog kraja. Društvo koje ustaje na vlastite velikane osuđeno je na tešku i tmurnu budućnost, to je povijesna škola iz pera fra Josipa Ante Solde.

foto: ferata.hr

 

Share.

Comments are closed.